FRAVÆRSGRENSEN ØDELEGGER DEG

Kjære Torbørn Røe Isaksen – jeg skal beskrive et migreneanfall for deg:

Vanligvis kan du merke en dag i forveien, at det er et migreneanfall på vei. Før du vet ord av det, så PANG – der ligger du rett ut med sterke og pulserende smerter i hele kroppen kjennes det ut som. 

Ja, du føler deg hjelpesløs. 

Heldig er du hvis du til slutt klarer å reise deg, for å spy et par ganger på vei inn til toalettet. Du ser stjerner. Du ser svart. Du spyr enda en gang og så legger deg ned. Etter litt, bruker du resten av energien i kroppen – for å krabbe deg tilbake i senga. Der du da ligger, kjennes det ut som du er i ferd med å besvime. 

Det varierer hvor lenge i forveien du kan merke et migreneanfall som intreffer, alt fra noen dager til bare noen timer. Migreneanfall kan faktisk vare i bare noen minutter, men kan også vare i flere døgn. Dette går også over til den psykiske delen, noe som blir en utrolig stor påkjenning. Når du får et migreneanfall, der du i tillegg skal ta vare på din psykiske helse – så kan det bli for mye.

Jeg prøver å vise min mening, der jeg mener at en fraværsgrense på 10%, ikke er den ”magiske formelen” for elevenes beste. Det mener iallefall jeg. Ja, det kan godt være den hjelper for noen, men når det går utover elever som enten har migrene, blir mobbet eller har en psykisk lidelse – så mener jeg at det blir feil prioriteringer.

Er det rart at presset på elevene bare blir større og større? Ikke vet jeg..

Du, Torbjørn, har sagt at det kun holder med ett skriv fra lege. Men, jeg kan ikke ”bevise” at jeg har et migreneanfall eller at jeg har en dårlig dag (psykisk) Når kroppen kjemper i mot, for å slippe å reise seg i det hele tatt – er det en stor påkjennelse bare det. 

Jeg er veldig klar over at det er personer både for og imot denne fraværsgrensen, og det respekterer jeg. Jeg ser også at for noen, har dette gjort dem ”bedre” til å gå på skolen. Men, til dem som faktisk har andre vanskelige ting å takle i hverdagen – vet jeg at dette kan være et stort press. Jeg kjenner ofte på det selv, derfor kan jeg si at jeg vet.

Følg gjerne bloggen på facebook HER

45 kommentarer
  1. det var kjempe fint skrevet du er flink til og få det rette ordene ned . migrene er utrulig vondt jeg har hatt det da jeg var mindre og gikk på barneskolen men jeg har ikke det lenger , jeg har hørt at det går an og vokse det av seg, men uansett det er veldig vondt og gå med dette en blir sykt sliten og iritert for det går utover skolen og arbeidet der i tillegg så er den fraværs grensen såpass streng å når en har migrene så er det ikke så lett å se for andre som ikke vet det men for den det gjelder er det veldig slitsomt.

  2. viviann skarveland: Så utrolig hyggelig kommentar å få, virkelig 🙂 Skjønner godt hvordan du også har hatt det og få flott at du ikke har det mer. Ja, det gjør det.. Så jeg håper jeg kan bli kvitt det en gang. Det syntes virkelig jeg også! Blir så utrolig lei meg overfor dem det går utover..

  3. Jeg er så enig med deg.. Den fraværsgrensen kan ødelegge så utrolig mye for noen.. I videregående skole kan jeg kanskje forstå at man må ha en slik grense, men jeg tenker man kanskje kunne ha funnet en annen løsning på det slik at det ikke hadde gått utover de som faktisk vil gå på skolen, men ikke alltid kan..
   På høyskolenivå derimot synes jeg det er helt vanvittig at det skal være en slik grense.. Jeg synes det er forkastelig at voksne mennesker som selv har valgt hvilken utdanning de skal gå ikke finner motivasjon til å gå på skolen.. Dersom de ikke er motivert nok så kanskje de ikke trenger å få fullføre skolen?!? Jeg mener at da man blir såpass voksen at man går på høyskolen bør man også være såpass voksne at man skjønner at man skal møte på skolen uten at det skal være noen form for press… Et stort JA for utdanning på eget ansvar!!!

  4. Kaja Jeanette: Først, tusen takk for en flott kommentar! Det er jeg helt enig i, men jeg syntes denne regelen er veldig streng (selv for dem som sliter..) Ja, det er jo egentlig helt utrolig.. Den som tar høyere utdanning, velger jo dette selv. Det er jo modne mennesker som gjør dette, også! Ja, det er jeg helt enig i. Kjempe flott skrevet!

  5. Fraværsgrensen er faktisk en av hovedgrunnene til at jeg aldri kommer til å gå tilbake til ordinær skolegang for å fullføre utdanningen min.. Det er ikke realistisk med min og mange andres helse.. Mange faktorer spiller inn der. Nah, så imot den.. Den hjelper sikkert en hel del, men den ødelegger psyken til så mange stakkars elever.. Det stresset det medfører.. Folk er forskjellige, da drar en ikke alle under samme kam og tenker “åh det holder for alle det der”.. Funker ikke sånn, tenk på elevene som individer, for det er hva de er..

  6. Silje Romundset Karlsvik: Jeg forstår deg så utrolig godt.. Det er utrolig synd på alle mulige måter! Denne fraværsgrensen ødelegger skolegangen for så utrolig mange. I mine øyner gjør den mer vondt, enn godt! Jeg håper den en gang blir fjernet..

  7. Kjempefint skrevet av deg! Sliter selv med migrene og andre kroniske sykdommer, så for meg har fraværsgrensen vært veldig negativ.. Takk gud for at jeg er ferdig med vgs til sommeren.
   Ha en fin onsdag videre, vakre deg <3

  8. Becca Alexandra: Tusen hjertelig takk! Forstår godt hvordan du har det med migrene, det er ikke noe greit.. Så godt å være ferdig til sommeren, da! Ha en fin onsdag du også, kjære deg <3

  9. Vist du har et godt forhold til legen din, så kan du gjøre en avtale med han om at du ringer sentralbordet de dagene du hjemme pga migrene..og få skriv på dette i etterkant..For er vel høyere fravær for de med kronisk sykdom.. Men forstår din frustrasjon!

  10. dvergpinschere i mitt hjerte: Da jeg var hos legen angående dette, så fikk jeg kun en slags erklæring der det står at jeg har migrene. Men, han hadde ingen mulighet til å si i fra til skolen sånn.. Men, akkurat det går sånn midt på 3 greit. Er jo en del ting i tillegg, så det blir litt mye av og til.

  11. Ahh, den forp*lte fraværsgrensa!
   Joda, fraværet mitt har i alle fall gått ned, men det er faen ikke takket være den grensa! Jeg tipper at store deler av oss som sliter psykisk, og mange andre, kommer til å være utbrent rundt eksamenstider og nådd bunnen innen sommerferien…

  12. Er så enig med deg! Migrene er noe av det verste som finnes, og en gang så hadde jeg migrene i 3 døgn før det begynte å bli bedre :/
   10% grensa har ødelagt hele skolegangen for meg, og jeg vet om flere som har fått skolegangen sin ødelagt på grunn av den… For meg så var ikke et skriv fra legen om min sykdom nok for denne fraværsgrensa. Fraværet ble der, og jeg fikk ikke godkjent flere fag på grunn av fraværet fra skolen.
   Så dette innlegget håper jeg Torbjørn ser, så kanskje han får seg en lærepenge! 🙂
   Stå på videre <3 Klem fra meg 🙂

  13. Alexandra Flaa: Helt enig, altså! Jeg har også fravær dette halvåret allerede, så det hjelper virkelig ikke med denne grensen.. Det blir ”spennende” å se hva som skjer! Håper du klarer det best mulig, lykke til <3

  14. Monica: Åh, jeg forstår virkelig hvordan du har det. Jeg har også slike perioder, der jeg ligger leeenge.. Ja, jeg vet også om flere som har fått det mye verre. Det er helt utrolig at ikke det er godt nok for Torbjørn, til å gjøre noen andre tiltak! Det er helt sykt og jeg blir utrolig sint og lei meg, at du ikke fikk godkjent flere fag. Han har ikke vondt av å se andres side av saken, det er jeg helt enig i.

   Tusen takk, stå på du også! <3 Klem!

  15. Jeg går ikke på skole selv lenger, men har tvillingsøsken som gjøre det. Da fraværsgrensen kom skjønte jeg ikke helt hva dem skulle med dem. På den ene siden ser jeg jo at den skal prøve og få vekk skulkingen på elevene, men på en annen side skjønner jeg ikke bæret av grensen i det hele tatt!

  16. Pernille: Jeg forstår jo også at den skal være til for å hjelpe, men de burde virkelig sette i gang andre tiltak for å få det til.. Nei, ikke sant? Det skjønner jeg godt!

  17. Uff, skjønner godt at fraværsgrensen gjør det vanskelig når man er plaget med sånt… Jeg er så glad for at jeg ble ferdig med videregående før den fraværsgrensen kom…

  18. Veldig bra skrevet! Jeg er også imot fraværsgrensa. Det bør ikke være nødvendig for folk som for eksempel har “kroniske” sykdommer (slik som migrene) må betale masse for legetimer på grunn av at man mister karakter i fag dersom man ikke får legeerklæring. Jeg forstår godt at de prøver å rette opp i skulk og umotiverte “slasker” som tar skoleplassen sin for gitt, og den er jeg selvfølgelig med på. Men de som virkelig er syke, enten det er psykisk eller fysisk, bør det ikke gå så sterkt utover…

  19. mairho: Så hyggelig! Det er så sant det du skriver, jeg er så enig! Det koster faktisk ikke lite heller, når man må ned av og til flere ganger i måneden.. Det forstår jeg også, men jeg mener også at ikke denne regelen er den beste løsningen. Derimor verre for elevene.. Håper noe skjer etterhvert! Tusen takk for kommentaren 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg